Lenteweekend Eibergen

De data voor het Lenteweekend 2017 zijn 6 en 7 mei 2017. Noteer het vast in uw agenda.

 

Het Lenteweekend 2016 was in sommige opzichten een uniek weekend. Ten eerste het was het koudste weekend sinds het ontstaan van het Lenteweekend Eibergen.

Maar ook hebben we nog nooit zoveel bezoekers gehad op zondag. Ruim 2100.

Volgend jaar hopen we natuurlijk op een lekker voorjaarsweekend met hogere temperaturen.

Wat was er allemaal op het Lenteweekend 2016…het persbericht hieronder vertelt het;

 

 

Het evenement met deze naam wordt dan voor de 13e keer georganiseerd op 30 april en 1 mei 2016. Het is een gezamenlijke activiteit van Groei & Bloei Berkelland/Haaksbergen e.o. en de Kruidenhof Eibergen. De organisatie is in handen van een team van 6 vrijwilligers, waarvan 3 namens Groei & Bloei en 3 namens de Kruidenhof.

Het Lenteweekend wordt gehouden op een prachtig terrein rondom de Mallumse Molen en het Muldershuis in Eibergen, en ook de aansluitende Kruidenhof doet natuurlijk mee.

In 2004 werd het Lenteweekend voor de eerste keer georganiseerd. Sindsdien is het uitgegroeid tot een groot evenement op tuingebied in de regio Achterhoek Noord-Oost en Twente Zuid, ofwel de gemeenten Berkelland, Hof van Twente en Haaksbergen. Al enkele jaren kan de organisatie rekenen op 3000 bezoekers, met als topper het jaar 2015 toen meer dan 3500 bezoekers konden worden verwelkomd.

In kramen en stands tonen de ruim 70 deelnemers/exposanten hun tuingerelateerde spullen. Vanzelfsprekend zijn er planten in alle soorten, veelal gepresenteerd door gespecialiseerde kwekers. Daarnaast zijn er nog veel meer spullen voor de tuin te bewonderen.
In één van de volgende alinea’s is daarover meer te lezen.

Ook in 2016 is de organisatie er weer in geslaagd om een hele reeks aan exposanten te verbinden aan het evenement. Gelukkig zijn daarbij veel vaste deelnemers, maar zoals elk jaar zijn er ook dit jaar weer nieuwe gezichten.

Een belangrijk accent blijft zoals altijd liggen op planten, van éénjarigen tot hangplanten in potten, tot vele soorten vaste planten, vaak hele bijzondere, tot fruitbomen en heesters. Speciaal te noemen zijn zeker de Hosta’s in vele kleuren. Of de aanwezigheid van de bekendste kweker van Agapanthussen in Nederland. Zomerbollen in alle soorten zijn er ook te koop. Maar ook cactussen en rotsplanten worden niet vergeten. Ook voor het bekende stekje van de Fuchsia kunnen de liefhebbers terecht. Geraniums en Pelargoniums horen er natuurlijk ook helemaal bij.
Daarnaast natuurlijk alles wat het werk in de tuin aangenaam maakt. Tuinmachines, maar ook gereedschap, plantensteunen, werkhandschoenen.
Vogelwerkgroep Eibergen zal aandacht besteden aan het vogelvriendelijk inrichten van de tuin. Denk ook aan tuin-accessoires en tuinschilderijen. Tuin- en natuurboeken zullen verkrijgbaar zijn.
Een timmerbedrijf, gespecialiseerd in bouwwerken die heel goed passen in de tuinen in onze regio.
Materialen, die bij het inrichten van de tuin kunnen helpen om een mooi plaatje op te bouwen, zijn op diverse plekken te bewonderen. Kortom, een compleet aanbod van alles wat met de tuin te maken heeft.

Er zijn aparte activiteiten voor kinderen, zoals  knutselen, een kabouterpad, vissen spotten in de vijvers, misschien wel donderkopjes vangen  en natuurlijk het springkussen. In 2015 was er een kabelbaantje, dus wie weet wat er in 2016 komt?

De watermolen zal draaien en meel malen. Van dit meel worden heerlijke pannenkoeken gebakken, die ter plaatse gekocht en verorberd kunnen worden.

De exploitant van het Muldershuis zal zijn locatie op de mooiste wijze aankleden en presenteren.
En op het terras van de Kruidenhof is natuurlijk weer koffie of thee verkrijgbaar, vergezeld door de inmiddels beroemde appeltaart.

Natuurlijk ook in 2016:
De bloemschiksters van Groei & Bloei zullen hun mooiste stukken tonen. Deze worden in een tent geshowd. Ook worden ter plaatse creaties vervaardigd. Ook nu zullen weer veel van deze stukken te koop zijn. De aankleding van het terrein wordt mede door de bloemschik(st)ers ondersteund ter hand genomen.